Xipaguazín Moctezuma, filla de l’emperador asteca, es va casar amb Joan Grau, baró de Toloriu. La masia Vima, en aquest municipi de la Cerdanya, era el centre de la baronia. Resultaria que Joan Grau es va embarcar amb Hernán Cortés en l’expedició cap al Nou Món. Casat o amistançat amb la princesa, se la va endur després a la seva terra. Es veu que la princesa s’hauria fet acompanyar d’un germà seu i de dotze indis per al seu servei. La princesa s’hauria fet batejar i hauria adoptat el nom de Maria. El seu germà hauria tornat a Mèxic al cap d’un any. Xipaguazín hauria mort a Toloriu el 10 de gener de l’any 1537 i hauria estat enterrada a la parròquia del poble.

Es diu que abans de la seva mort hauria enterrat el seu tresor personal en algun lloc de la masia Vima. L’any 1936 la seva tomba fou saquejada i destruïda.

També l’any 1936, un grup d’aventurers alemanys van arribar a Toloriu amb la intenció de cercar el tresor i van foradar tot el llarg de la finca. El mateix succeí amb un grup d’espeleòlegs de Madrid l’any 1960, així com altres persones que també han realitzat recerques del tresor.

Escolta la llegenda