Territori Cerdanya 360 és una ruta circular a peu, que recorre el ric patrimoni de la Cerdanya passant per camins tradicionals, pobles, valls i indrets singulars.

Amb un recorregut total de 178 km i més de 14.628 m de desnivell acumulat, ens trobem en un entorn de mitja i alta muntanya, amb alçades que van dels 960 m als 2.257 m.

Les opcions d’etapes són molt variades, amb diferents tipologies d’allotjaments.

Mapa de la ruta

Pobles i espais d’interès

Puigcerdà (1.202 m)

La capital de la Cerdanya és un bon punt de partida per començar la nostra aventura. Puigcerdà disposa d’una situació privilegiada, ja que és fronterera amb França. Entre els punts turístics més emblemàtics, destaca el Campanar, situat al centre comercial, el qual és punt de partida d’una ruta turística on es pot gaudir de vestigis dels períodes romànic, gòtic i neogòtic, com l’església de Sant Domènec o l’antic convent de clausura, convertit ara en el Museu Cerdà. Cal destacar també el Llac de Puigcerdà i el Parc Shierbeck, on gaudir del paisatge i la natura.

On dormir

On menjar

Guils de Cerdanya (1.385 m)

Fronterer amb la Cerdanya francesa, destaca l’església de Sant Esteve de Guils. Durant l’hivern, destaquem el paratge de Guils – Fontanera on s’hi pot practicar l’esquí nòrdic i raquetes de neu a l’estació que duu el mateix nom, i on a l’estiu hi pasturen els ramats. A mitjans d’agost s’hi hi celebra l’Aplec de Fontanera.

On menjar

On dormir

La Feixa (2.160 m)

La Feixa, pertanyent al municipi de Ger, és un pla situat en un entorn privilegiat, que gaudeix d’una protecció especial:
el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) la Tossa Plana de Lles – Puigpedrós. Aquí hi trobem petit refugi, íntim i acollidor.

On dormir i menjar

Meranges (1.539 m)

Meranges es troba ubicat a la vall del riu Duran i integra els pobles de Meranges i Girul. Molts excursionistes visiten les zones més altes del municipi, on sobresurten l’estany de Malniu i el circ glacial d’Engorgs, així com l’ascensió al Puigpedrós. Com a punt d’interès, els visitants poden admirar la portalada de l’església romànica de Meranges.

On dormir

On menjar

Prullans (1.096 m)

Prullans és un viu testimoni de la història: els indicis més antics corresponen a un poblat de l’edat de bronze i als dòlmens d’Orèn. A més, conserva la torre del Baró de Prullans i és destacable la cova d’Anes (compartida amb Bellver), així com el Mas fortificat d’Orèn. La situació del poble brinda una vista única de la serra del Cadí.

On dormir

On menjar

Lles de Cerdanya (1.470 m)

Situat en un replà orientat a migjorn, al pendent de la muntanya. S’ordena entorn de l’església parroquial de Sant Pere, d’una nau, amb un feixuc campanar quadrat de teulada piramidal. Hi ha alguns apartaments i xalets i algunes cases antigues com Cal Ferrer i Cal Peremptori. Dins el nucli també hi ha la capella de la Mare de Déu del Roser, dita popularment del Benefici.

On dormir

On menjar

Músser (1.305 m)

Poble del municipi de Lles de Cerdanya situat a 1.305 m d’altitud sobre la riba esquerra del riu d’Arànser, a la carena granítica que separa la Cerdanya de l’Alt Urgell. Hi destaca l’església parroquial de Sant Fructuós, d’origen romànic (segle XI).

On dormir

On menjar

Martinet (950 m)

Martinet, és un poble a la riba del riu Segre, amb molts i variats atractius turístics: Casa del Riu convertida en una oficina d’informació i espai per a exposicions; Parc dels Búnquers, que es presenta com una proposta diferent per recuperar la memòria històrica.

On dormir

On menjar

Montellà (1.100 m)

Població encimbellada a l’esquerra del Segre, és un dels millors miradors naturals de la Cerdanya. L’església parroquial de Sant Serni és esmentada ja el 839.

On dormir

On menjar

Pi (1.080 m)

Situat a l’esquerra del torrent del mateix nom, en destaca la bellesa de la seva vall. L’actual parròquia de Santa Eulàlia és d’origen romànic, però va ésser reformada quasi completament al segle XVIII.

On dormir

On menjar

Bellver de Cerdanya (1.060 m)

Es localitza sobre un puig que domina la Batllia des del seu centre geogràfic. El Segre en transcorre al peu i la població es troba molt ben comunicada, en situar-se a la cruïlla de les carreteres de la baga (LP-4033) i de la solana (N-260). És interessant aturar-se a contemplar l’arquitectura que ofereix el nucli antic de Bellver de Cerdanya, que ha estat restaurat per retornar-li l’aire medieval. A la plaça Major, envoltada de porxos, cal destacar l’antiga duana, avui Casa de la Vila. Al costat de la plaça es troba l’església de Sant Jaume i Santa Maria, que pertany al gòtic català. A la plaça del Portal, al nucli fortificat, es troba la torre de la Presó, que servia de defensa del nucli emmurallat.

On dormir

On menjar

Talló (1.060 m)

És un petit nucli de forta tradició històrica tant per ser un lloc capital de culte com sepulcral, pel seu aplec i com a seu d’una canònica agustiniana (Sancta Maria Tollonensis). Actualment Santa Maria de Talló és l’exemple més monumental del romànic cerdà.

On dormir

On menjar

Bor (1.100 m)

Es troba enmig dels torrents de la Fou de Bor i de la Bavosa, al marge esquerre del Segre. Integra diversos llocs d’interès espeleològic, arquitectònic i gastronòmic, com la cova de la Fou i l’església romànica de Sant Marcel.

On menjar

Pedra (1.120 m)

Es troba al peu del serrat dels Gats, a la vall de Pedra, amb l’església de Sant Julià dalt d’un esquei rocós que domina la plana de la Batllia. En concret, aquest temple forma part dels exemples de romànic primitiu (segles X-XI) que hi ha a la comarca.

On dormir

On menjar

Riu de Cerdanya (1.179 m)

Petit poblet als peus del Cadí i del Moixeró, en destaca l’església de Sant Joan Baptista i el seu retaule barroc. també la font, ubicada a la plaça on per la festa major s’hi balla el Ball de les Rentadores.

On dormir

On menjar

Urús (1.263 m)

Pronunciat Grus per la gent del país, està situat a tramuntana i es troba localitzat entre el turó del Castellar i el collet de Mirabò.

A la seva sortida, hi trobem la font Freda, al camí de Riu de Pendís. D’aquí, una pista porta al puig d’Urús, on hi ha l’ermita de Sant Grau o de Sant Pau del Puig d’Urús. Uns metres enllà es conserva la base d’una antiga torre medieval de guaita, que devia controlar el torrent del Grau de l’Ós, i avui està encarada vers la boca nord del túnel del Cadí. La pista continua per l’altre costat fins al prat del Cortal d’en Vidal (1.650 m), on trobem un refugi forestal en bon estat.

On dormir

On menjar

Alp (1.158 m)

El poble d’Alp, és situat al raiguer de la muntanya, a l’extrem NO del terme i a l’esquerra del riu del seu nom. L’església parroquial de Sant Pere és d’origen romànic, però bastant modificada. Alp és la capital del municipi que porta el seu nom i alberga les estacions d’esquí de La Molina i Masella.

On dormir

On menjar

La Molina (1.400 m)

La Molina és una entitat de població del municipi d’Alp. Situada a la sortida del túnel ferroviari de Toses, a la capçalera del riu d’Alp (o riera de la Molina). La població ha crescut al voltant de l’estació d’esquí del mateix nom, La Molina. Molt a prop del poble, caminant 10 minuts, s’hi troba el dolmen de Paborda.

On dormir

On menjar

Queixans (1.125 m)

Queixans és l’entitat de població més gran del municipi de Fontanals de Cerdanya. Hi destaca l’església de Sant Cosme i Sant Damià, a més molt a prop del poble hi trobem l’Arborètum de Fontanals, un jardí botànic en un terreny condicionat, amb l’objectiu d’exhibir espècies arbòries o de varietats vegetals.

On dormir

On menjar

Les Pereres (1.140 m)

Les Pereres és una població del municipi  de Fontanals de Cerdanya. Hi destaca l’església romànica de Sant Esteve.

On dormir

Llívia (1.224 m)

Des del segle XVII es va convertir en un enclavament espanyol en territori francès, la qual cosa li ha conferit un especial atractiu turístic. Es tracta, a més, d’un indret que ha estat testimoni del pas de nombrosos exèrcits (romans, visigots, àrabs i francs, ocasionalment, i francesos en nombroses ocasions).

Entre l’oferta cultural i lúdica, destaca la visita al Museu Municipal, on es poden veure algunes de les peces més emblemàtiques de la famosa Farmàcia Esteva S. XV, així com també l’església de la Mare de Déu dels Àngels, edifici excepcional per les seves grans dimensions i aspecte fortificat, també per estar situat damunt les restes de l’antic fòrum romà de Iulia Lybica, del qual s’haurien utilitzat les estructures com a fonamentació de l’església.

On dormir

On menjar

Das (1.219 m)

Els campanars de l’església i l’ajuntament caracteritzen la imatge d’aquest poble que és capital del municipi que porta el mateix nom.

On menjar

Com fer la ruta

Distància total: 178,40 km

Alçada mínima: 960 m

Alçada màxima: 2.257 m

Desnivell positiu total: 7.314 m

Desnivell negatiu total: – 7.314 m

Serveis

La millor manera de seguir la ruta és acompanyat d’un o una guia de muntanya de la nostra comarca.

Clica aquí per veure totes les empreses de guies de la Cerdanya.