La Tosa d’Alp

La Tosa o Tossa d’Alp és potser la muntanya més humanitzada de la Cerdanya pel fet que s’hi troba el domini Alp-2500, el qual engloba les estacions d’esquí de La Molina i de Masella. És molt freqüentada perquè un ventall de remuntadors, entre els quals un telecabina, porten a l’altiplà culminant, on hi ha el refugi Niu de l’Àliga. No obstant això, si se surt una mica de les pistes, aquesta humanització desapareix i s’entra en el Parc natural del Cadí-Moixeró. El panorama del cim, d’altra banda, abraça tota la Cerdanya i una bona part de Catalunya.

Fitxa tècnica

Accés: Des d’Alp es preen la carretera que duu a la recepció de l’estació d’esquí de Masella. Després es continua fins una altre carretera a la dreta fins que s’acaba l’aparcament de Coma Oriola.

Inici: Aparcament de Coma Oriola.

Dificultat: Fàcil

Altitud màxima: 2.537 m

Desnivell: 615 m

Durada total: 2 h (1.30 h anada / 0.30 h tornada)

Època de l ́any: Primavera, estiu i tardor.

Observacions: A l’hivern, l’ascensió no és recomanable, ja que passa pel domini esquiable i a la part alta podem trobar neu gelada, només accessible amb piolets i grampons.

Itinerari

Des de l’aparcament de la Coma Oriola (1.940 m) cal dirigir-se al clot d’igual nom, seguint la pista d’esquí que el recorre, que va guanyant pendent amb l’alçada.

Prop del cim de la Tossa de Das (2.448 m, 1 h 15 min), trobem les restes de la barraca dels Minaires i es travessa l’antiga pista que duia a la Mena, una mina de manganès.

S’emprèn l’ascensió final, d’inclinació notable però curta, fins a l’antena de TV i poc després fins a la torreta geodèsica del cim de la Tosa (2.537 m, 1 h 30 min). Des d’aquí dalt, en un dia clar es pot arribar a veure l’antena de Collserola i a ponent sistemes muntanyosos prepirinencs de l’Aragó com el Turbó, el Cotiella o la serra de Guara.

Mapa i altimetria

Powered by Wikiloc