Circuit pels estanys de la Bollosa

El sender local del PR 8 segueix íntegrament el recorregut dels cinc estanys que es troben situats per sota l’embassament de la Bollosa. Es tracta d’un itinerari preciós i senzill que ens portarà a conèixer un dels estanys més bonics de la Cerdanya: la Pradella.

Fitxa tècnica

Accés: Des de Montlluís seguim per la D-118 en direcció a la Llaguna fins que trobem, a l’esquerra, el desviament de la D-60 que puja al pla dels Avellans i a l’estany de la Bollosa.

Inici: Aparcament del pla dels Avellans

Dificultat: Fàcil

Altitud màxima: 2.005 m

Desnivell: 300 m

Durada total: 3.10 h

Època de l ́any: Tot l’any.

Observacions: La carretera D-60 està tallada a l’hivern al Pla dels Avellans que, per aquest motiu, és precisament el punt de partida d’aquesta excursió. A l’estiu la D-60 té el trànsit restringit durant els mesos de juliol i agost i caldrà pujar-hi amb els autobusos habilitats.

Itinerari

Des de l’aparcament on hi ha la barrera (1.740 m), ens dirigim al sud per la pista que duu al Pla dels Avellans. Després de travessar un pont sortim al mig del pla, on girem al nord per anar a buscar les instal·lacions del telecadira. Al seu darrere hi trobem l’inici de l’itinerari (indicadors).

Penetrem al bosc i seguim el camí, que de seguida gira a l’oest. Comencem a guanyar alçada seguint les marques de pintura groga i ens enfilem pel darrer pendent, que puja a través d’un bosc de bedolls, fins que sortim a una pista forestal, amb més indicadors. Aquests ens indiquen la direcció de la Bollosa (GR 10). Així doncs, girem a la dreta i, ja per terreny més planer, avancem a través d’un petit bosc. Després el camí remunta per trams més rocallosos fins que, finalment, arribem a un petit collet darrere del qual apareix el gran estany de la Pradella (1.960 m, 55 min).

A la dreta de l’estany veiem el camí del PR 8, que hem de seguir. Així doncs, continuem per aquest camí, que durant un tram ressegueix la riba de la Pradella per després superar un turonet i baixar fins a l’estany Negre, situat en un indret més ombrívol (1.947 m, 1.10 h). Ara el sender continua per l’esquerra d’aquest llac fins arribar al seu extrem oest. A partir d’aquí iniciem una forta pujada, entre grans roques, i pugem sense descans fins a l’estany Llarg, que queda enfonsat a la dreta.

Passat aquest estany, haurem de seguir per una clotada d’herba que ens duu a l’estany del Racó, de poca fondària. El deixem enrere per creuar un tram de bosc, girar a l’esquerra i sortir a una esplanada on trobem la Bolloseta (2 h), més aviat una mollera. El camí continua a l’oest, per sota la presa de la Bollosa, i va a buscar novament el GR 10. Quan arriba al pla de Bones Hores, gira finalment cap al sud i ens porta de nou a l’estany de la Pradella i al pla dels Avellans (3.10 h).

Mapa i altimetria

Powered by Wikiloc