La Cerdanya digitalitza el patrimoni cultural

L’àrea de turisme del Consell Comarcal de la Cerdanya, en el marc del projecte PECT Costa Brava Pirineu de Girona: Natura, cultura i intel·ligència en xarxa, posa en valor els espais i recursos patrimonials de la comarca amb la implementació de noves tecnologies.

24/03/2021

L’àrea de turisme de l’ens cerdà treballa des de fa mesos en el procés de creació de recursos digitals amb l’objectiu de posar en valor alguns elements patrimonials de la Cerdanya. Aquesta acció s’inclou dins una de les línies d’actuacions del PECT, concretament la de “Patrimoni Obert”. Es pretén dinamitzar el patrimoni local amb la implementació de noves tecnologies; concretament es vol obtenir imatges fotogràfiques actuals de diferents elements patrimonials i la realització de tours virtuals d’interiors i/o exteriors basats en fotografies 360º que es puguin visualitzar a través d’un smartphone, tauleta, ordenador, etc, des de qualsevol lloc.

En una primera fase, ja s’han obtingut fotografies de 54 espais religiosos, i amb l’arribada del bon temps es fotografiaran 68 elements patrimonials (arquitectònics o naturals) no religiosos. Aquesta tasca ha estat adjudicada, mitjançant concurs públic, a l’empresa cerdana Atelier Fotogràfic.

La segona fase, contempla la creació de tours virtuals basats en fotografies de 360º: creació d’imatges de 360º i a partir del seu desenvolupament, elaboració d’un tour virtual per a 15 espais religiosos de la comarca. Aquesta tasca es porta a terme els dies 24, 25 i 26 d’aquest mes i ha estat adjudicada, mitjançant concurs públic, a l’empresa Culturània.

Un cop es tinguin totes les imatges i tours virtuals ubicats al web de Turisme Cerdanya, es procedirà renovar i adaptar les cartelleres dels diferents espais fotografiats i s’inserirà el codi QR que permetrà la correcta visualització. D’aquesta manera qualsevol persona que disposi d’un dispositiu intel·ligent podrà veure’n l’espai interior.

Pla americà d’una persona amb una càmera fotogràfica 360 graus obtenint instantànies de l’interior de l’església de Sant Climent de Talltorta, a Bolvir.