Balanç de l’oficina de turisme de la Cerdanya

18/09/2020

Enguany està essent un any complicat pel turisme arreu.

Després d’un principi d’any, en el qual les consultes van augmentar vora un 10% a la nostra oficina de turisme, durant la segona quinzena de març, abril i maig, degut al confinament estricte, en comparació amb l’any passat, les consultes van baixar un 95%.

L’oficina de Turisme Cerdanya va romandre tancada del 16 de març al 21 de juny, tot i que vam continuar teletreballant en tot moment i atenent les consultes a través del telèfon, correu electrònic i vídeo conferències.

A partir del desconfinament i la instauració de l’anomenada “nova normalitat”, vam reobrir l’oficina per l’atenció presencial, seguin totes les indicacions i els protocols de l’ICTE. Hem tret tots els fulletons i revistes que teníem a disposició dels visitants i hem regulat l’accés a l’oficina, amb l’obligatorietat d’entrar amb mascareta i d’un en un, sempre que és possible.

Els darrers dies de juny, ja vam veure com s’incrementaven substancialment les consultes i durant els mesos de juliol i agost, tot i que han disminuït un 11%, respecte l’any anterior, ens han augmentat molt les consultes telefòniques.

Aquesta primera quinzena de setembre, la tendència en el número de consultes és a l’alça, respecte l’any anterior, sobretot degut, com ja anem veient al llarg de l’estiu, a l’augment de consultes telefòniques.

Pel que fa al tipus de demandes dels visitants, la major part del pastís se’l reparteixen els productes turístics de natura i actiu, que sumen vora el 70%, sobretot amb consultes d’excursions a peu, seguit dels productes culturals, amb un 23%, que principalment demanen conèixer els pobles més emblemàtics.

Pel que fa a la procedència dels visitants, el turisme nacional ha compensat la disminució dràstica de públic estranger, mantenint en un 95% el provinent de Catalunya, majoritàriament de Barcelona i rodalies, i com a públic nacional, en primer lloc hi ha la Comunitat Valenciana, seguida del País Basc.

El turisme estranger, pel que fa d’any, s’ha reduït fins un 75% respecte l’any passat.

Majoritàriament els estrangers que han vingut són de provinents de França, en un 76%, mentre que junt amb la resta d’Europa, suma un 92% del públic estranger. El turisme estranger de llarga distància, s’ha reduït a mínims.

D’altre banda cal destacar l’important augment de visites al web Cerdanya.org que ha sigut d’un 45,8% respecte l’any 2019. De l’1 de juliol al 13 de setembre un total de 19.022 usuaris han visitat el nostre web. Aquest augment segurament és degut a que la gent cada vegada utilitza més internet per a buscar informació turística i també per la millora del nou web que vam presentar a finals d’abril.